Taloyhtiömme 40-vuotisjuhlavuonna järjestimme pihajuhlat talkoovoimin. Pihalle pystytettiin iso teltta ja jokainen toi yhden tai kaksi pöytää tuolineen telttaan. Ruoka tehtiin talkoilla - minun lahjani yhtiön juhliin oli veneretki Kymijoella.

Koska asumme Kuusankosken keskustassa, kävelimme Kymijoen rantaan, Kuusankoskitalon kohdalle. Juhlapäiväksi oli valikoitunut kesän upein päivä. Aurinko porotti täydeltä terältä ja juhlatunnelma oli katossa.

Veneen kokka halkoo joen väreilevää pintaa ja pärskeet kostuttavat kasvoja. Kevyt tervantuoksu nousee sieraimiin ja lämmin tuuli hivelee poskia.

  • Hei katsokaa, kylläpä tuo näyttää erilaiselta täältä veneestä käsin, naapurini huudahtaa. Päät kääntyilevät kuin hyrrä, kun joen emäntä Riitta Noriola-Eskola kertoo joen historiaa ja esittelee rannan näkymiä. Välillä pysähdyimme, kun Riitta kertoi tarinaa joen asutuksesta, historiasta ja taloista joen rantamilla.

Toinen naapurini näki oman synnyinkotinsa ensimmäisen kerran kymmeniin vuosiin veneestä käsin. Hän kertoi muistojaan talosta, siitä kun he muuttivat sinne. Lämminhenkinen kertomus, tunteellinen hetki meille kaikille.

Vene lipui hiljalleen alajuoksuun, ohin entisen pappilan, voimalinjapylväiden. Ruotsulan reduutin kohdalla pysähdyimme ja rantauduimme vastarannalla nököttävälle Keltin Myllytuvalle. Pihalla oli hiljaista, miesväri sytytti nuotion nuotiopesään ja liekit rätisivät kodikkaasti. Riitta oli valmistanut herkulliset nuotioleivät, jotka yhdessä paistoimme. Nokipannukahvit ja lumpeenvalkoinen kakku täydensivät kevyen lounaamme Myllytuvalla.

Yksi kommentti nousi keskustelussa ylitse muiden - miten upeaa tällainen veneretki kotikylän joella oli. Se oli uusi kokemus paikkakunnalle muuttaneille, mutta yllättävän moni syntyperäinen ei ollut koskaan ollut veneretkellä Kymijoella.

Keskustelussa heiteltiin ilmaan ajatuksia, millaisia tapahtumia voitaisiin järjestää tällaisen retken ympärille. Sukujuhlat tulivat mieleen hänelle, joka näki kotitalonsa veneestä. Miten hienoa olisi kutsua sukulaisia ja perhettä kesäjuhlaan ja viedä heidät veneretkelle suvun historian äärelle.

Ehkä tänä kesänä 2020 järjestämme kesäjuhlien aikana toisen retken - toiveissa oli veneretki yläjuoksulle, Oravalan kartanoon.

KymiSun on järjestänyt vereretkiä luontoon, kulttuuriin ja historiaan Kymijoen vesistössä jo yli 25 vuotta. Kouvolan Alakylällä, Kymijoen rantatöyräällä ovat KymiSunin Jokituvat, jotka on rakennettu perinteitä kunnioittaen, vanhaa kierrätysmateriaalia hyödyntäen.

Hieno vaihtoehto pienelle porukalle, joka haluaa jotain erilaista kokoontumisiinsa. Keväällä vaikkapa retki varpaiden valtakuntaan Jokituvilla. Tai katsomaan kuutamoa täydenkuun retkellä. Lapset rakastavat kummitusretkiä.

Ole yhteydessä info@kymisun.fi

Julkaistu: 8.3.2020